Beauty is cultural

Cantik di Korea (Beauty is cultural)

Pengertian cantik di Malaysia diukur dengan raut wajah, petuturan, penampilan dan adab wanita tersebut. Tetapi berlainan dengan negara lain. Sebagai contoh korea.

Wanita korea sangat menjaga penampilan mereka, Kebanyakkannya sangat taksub kepada kecantikkan hingga sanggup menabung untuk pembedahan plastik. Ini sudah menjadi kebiasaan disana. Cantik menjadi kayu pengukur kejayaan dimana orang yang cantik atau kacak lebih mudah mencari pekerjaan dan pasangan hidup. Budaya yang tidak sihat ini sangat menular di sana di mana remaja sekolah sudah merancang untuk melakukan pembedahan di awal usia 15 tahun.

Ketaksuban wanita/remaja korea untuk kelihatan cantik
1. Cermin
Cermin bersaiz kecil akan diletakkan di atas setiap meja pelajar sekolah untuk mereka memeriksa penampilan mereka.

2. Menyimpan wang
Jika di Malaysia, kita menyimpan untuk melanjutkan pelajaran. Tetapi tidak di korea, remaja perempuan menabung untuk membuat pembedahan plastik.

3. Pembedahan plastik/ plastic surgery
Fenomena pembedahan plastic, kajian menunjukkan Korea Selatan negara pertama yang paling banyak melakukan pembedahan plastik. 1 daripada 5 wanita korea telah melalui pembedahan plastik di dalam hidup mereka. Pembesaran mata dan mengecilkan bentuk muka (V-line) menjadi pilihan mereka.

Apa yang dapat Naza simpulkan, mungkin kita tidak boleh mengambil iktibar daripada budaya di korea. Tetapi kulit wanita korea cantik disebabkan faktor pemakanan mereka. Sayur sayuran menjadi lauk utama untuk setiap waktu makan. Beauty is different in each country.

Tak dapat jadi macam Song Kye hyo , tapi kita boleh cantik seperti Siti Nurhaliza.

20140422-154637.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s